yankeeranch.blogg.se

USA Tour mars 2016 och händelser därefter...

Dag 3 - Bakersfield

Kategori: Allmänt

Idag ska vi åka 25 mil från San Simeon (A) till Bakersfield (B). Vi räknar med att resan tar 3-4 timmar med något stopp på vägen.
 
 
 
      (Karta visar resväg från San Simeon till Bakersfield)
 
 

En liten introduktion till Bakersfield där vi stannar i en natt.

Bakersfield är en stad med nästan 300.000 personer och anses vara den 13:e största staden i Kalifornien.

 

Bakersfield ligger lite inåt landet i södra Kalifornien, en timme och 50 minuter norr om Los Angeles.  Staden var tidigare finalist och tidigare vinnare av National Civic League eftertraktade "All-Amerika City Award".

Bakersfield beboddes ursprungligen av Yokuts indianerna för 8000 år sedan. Under den senare delen av 1700 talet besöktes området av de Spanska missionärer som också var de första européerna. Upptäckten av guld på Kern River i 1851 lockade den första vågen av pionjärer. Staden Bakersfield grundades formellt år 1898.

 

Bakersfield har som regel ett varmt klimat. Januari är den coolaste månaden på året med genomsnittliga dagliga temperaturer på 12 grader. Juli är den varmaste månaden på året med en genomsnittlig daglig temperatur på 33 grader. Bakersfield får i genomsnitt knappt 150 mm regn per år.

För en stad av blygsam storlek, ger Bakersfield ett bra sortiment av konst och kulturutbud. Några av de mer anmärkningsvärda är:

Rabobank Arena Theater & Convention Center, McMurtrey Aquatics Center, Bakersfield Symfoniorkester, Buck Owens Crystal Palace samt Fox Theatre. 

 

För sport entusiasten är Bakersfield hem till ECHL Bakersfield Condors hockeylag. Bakersfield har också en egen Minor League Baseball (MiLB) team, Bakersfield Blaze. De Blaze är en klass A Avancerat dotterbolag till Texas Rangers. Naturligtvis är staden också inom ett par timmar av alla de idrottsliga attraktionerna i Los Angeles.

Bakersfield och omgivande områden ge möjlighet till en mängd utomhusaktiviteter, inklusive: biltävlingar, fiske, cykling, camping, golf, vandring och backpacking, vattenskoter, kajak, mountainbike, tennis, forsränning och mycket mer.

 
            (Bakersfield, Kalifornien)
 
I Bakersfield finns det flera bilklubbar och vi kommer träffa en av dem, dock vet jag ännu inte vilken. 
 
BCCC, Bakersfield Car Club Counsil - (Läs mer på www.bakersfieldccc.com)
 
Classic Dreams CC Bakersfield - (Läs mer på www.classicdreams.net)
 
Bakersfiled Camaro Club - (Läs mer på (https://sites.google.com/site/bakersfieldcamaroclub/home)
 
Alla eller flera av oss kommer tillbringa kvällen tillsammans med medlemmar från bilklubben, för de som vill göra annat finns bland annat:
 
 
 
           (Bakersfield - Crystal palace)
 
 På Buck Owens Crystal Palace finns museum, restaurang, countrystore och ibland live musik. Helt klart värt ett besök! (Läs mer på: www.buckowens.com)
 
 
     (Bakersfield - Crystal Palace (www.Tripadvisor.com)
 
Vi njuter och festar på i Bakersfield så länge jetlagen håller sig borta!!!
 
 

Dag 2 - San Simeon

Kategori: Allmänt

När vi ätit frukost och packat bilarna har vi en 5 timmars bilfärd mot San Simeon framför oss. När vi kommer fram checkar vi in på The Hotell Morgan som ligger i en statlig park, nära San Simenon stadspark och William Randolph Hearts Stadspark.
 
 
                       (San Simeon - The Hotell Morgan)
 

I San Simeon stannar vi en natt och har här en eftermiddag/kväll att fördriva. 
 

San Simeon ligger på vardera sidan av den vackraste delen av Highway 1.  San Simeon en avskild oas fylld med naturupplevelser, oändliga utomhus äventyr, natursköna underverk och dyrbara historiska landmärken.

 

                             (San Simeon)
 

Från att titta på elefantsälar på Piedras Blancas rookery till en runntur i det världsberömda Hearst Castle, sova under stjärnorna i San Simeon State Park till vandring längs stränder och orörda sträckor av Stilla havet.

 

Hearst Castle - är både nationellt i Kalifornien historiskt landmärke. Den ritades av arkitekten Julia Morgan och byggdes mellan 1919 och 1947 för tidnings magnataten William Randolph Hearst, som dog 1951. År 1957 donerade Hearst Corporation fastigheten till delstaten Kalifornien. Sedan dess har fastigheten bibehållits som en State Historic Park, där godset, och dess stora samling av konst och antikviteter som visas för allmänheten. Trots sitt läge långt från någon stadskärna lockar platsen cirka en miljon besökare per år. Hearst heter formellt gården "La Cuesta Encantada" ("Den förtrollade Hill"), men brukar kallas "ranchen".

 

Inbjudan till Hearst Castle var mycket eftertraktade under sin storhetstid på 1920-talet och 30-talen. Hollywood och den politiska eliten besökte ofta, vanligtvis med flygplan till gårdens flygfält eller det privatägda Hearst tåget eller med bil från Los Angeles. Charlie Chaplin, Cary Grant, Bröderna Marx, Charles Lindbergh, Joan Crawford, Clark Gable, James Stewart, Bob Hope, Calvin Coolidge, Franklin Roosevelt, Dolores Del Rio, och Winston Churchill var bland Hearst A-lista gäster. Gästerna förväntades delta i formella middagar varje kväll, de var normalt kvar på egen hand under dagen medan Hearst skötte sina affärer. Eftersom "Ranch" hade så många faciliteter, var gästerna sällan utan saker att göra. Gårdens teater visade vanligtvis filmer från Hearst egen filmstudio, Cosmopolitan Productions.

 

Hearst Castle var inspirationen för "Xanadu" herrgård i 1941 Orson Welles film Citizen Kane, som i sig var en fictionalization av William Randolph Hearst karriär. 

 

 För en guidad tur behöver man boka ca 8 veckor i förväg. (Läs mer på www.hearstcastle.org)

 

(San Simeon - Hearst Castle)
 

San Simeons läge strax utanför Stilla havet ger ett tempererat och milt klimat året runt. Nu på våren när vi åker erbjuds mest vackert väder. 

 

Whale Watching - Varje år under slutet av december gör den gråa valen en otroligt resa från det iskalla vattnet i Alaska till det varma vattnet i Baja California, bara för att sen göra färden tillbaka under mars och april. Under dessa tider erbjuds sällsynta och märkliga glimtar av dessa fantastiska varelser eftersom de vandrar upp och ner längs kusten.

 

             (San Simeon - Whale Watch)
 

Monarch fjärilar - San Simeon är hem till en av naturens största mysterier, enav de få platser monarken fjärildn väljer att föda under sin årliga 1000 mil migration varje år. Sola i den varma Kalifornien solen och utfodring av nektar kan fjärilarna finns i hela staden, men eukalyptusträd ger den bästa chansen för oss som vill att se detta fenomen.

 

                                    (San Simeon - Monarch fjäril)
 

Nu stannar vi inte länge i San Simeon, men något av det oändliga utbud av rekreation kanske vi ändå hinner ta del av.

 

Varför inte prova vinprovning på någon av de lokala vingårdarna som uppgår till 26.000 tunnland. Varför inte prova fiske vid San Simeon Pier eller till havs för ett mer äventyrligt sportfiske. Vandra i San Simeons naturliga och oförstörda landskap och hitta dolda sevärdheter och hisnanade underverk. Se San Simeons kust som så vackert har snidats a havets vågor från segelbåt till havs. Finns intresse av fågelskådning finns möjlighet att se både sällsynta och spännande arter från området kring stränder till de lokala skogarna. Har man saknat cykeln finns det möjlighet att hyra och därmed uppleva det ultimata äventyrert på två hjul och sist men inte minst kan de som vill unna sig en spabehandling. 

 

 

         (San Simeon - Vingård)
 

Till kvällen äter vi middag på någon trevlig restaurang. 
 
Sunset Grill serverar biff, hamburgare, pizza, pasta och smörgåsar (Läs mer på www.sunsetgrillss.com)
 
Elchorlito serverar mexikansk mat (Läs mer på www.elchorlito.com)
 
(San Simeon - Restaurang El Chorlito)
 
 
På San Simeon Beach bar & Grill serveras nygrillat med havsutsikt. (Läs mer på www.sansimeonrestaurant.com)
 
(San Simeon - Restaurang San Simeon Beach Bar & Grill)
 
Så vad händer sen på en lördagkväll? Vill man ha lite party så verkar det vara San Simeon Beach Bar & Grill som står för underhållningen. Varje fredag och lördag mellan kl. 21-01 är det karaoke med bland annat Elvis. När vi väl värmt upp våra stämband med diverse karaokelååtar sjunger vi nationalsången våran. Den måste sjungas minst en gång om dagen men gärna oftare (iallafall var det så på förra resan). 

San Francisco - Dag 1 forts.

Kategori: Allmänt

Det finna så mycket spännande att se och det kommer bli svårt att välja vad vi ska se den dagen vi har att spendera i San Fransisco, utöver Fisherman´s Wharf finns också berömda Chinatown.
 

Chinatown - är en del av San Francisco och den största kinesiska kolonin utanför Asien. Vid Grant/Bush street finns en portal som visar att "här" börjar Chinatown. Precis som i många av Kinas storstäder anses även Chinatown som överbefolkad med sin 160 000 personer som bor där. 

 

                                       (Chinatown - Portalen som visar var det börjar)
 

Grant Avenue är huvudgatan genom Chinatown och längs den finns det mängder med exotiska butiker och restauranger. Det är en märklig upplevelse att vandra genom dessa kvarter och särskilt om man tar en avstickare till någon av sidogatorna. Det känns som om man har tagit steget över till en stor Asiatisk stad från att ha stått med båda fötterna i en amerikansk storstad för bara någon minut sedan.

 

             (Chinatown - Grantstreet)
 

Längtar man efter att äta kinesisk mat så ska man absolut passa på när man är i Chinatown för du kommer inte hitta det billigare någon annan stans, men sätt inte räkorna i halsen om du blir serverad orm, torkade sjöhästar eller underliga frukter som är vanligt att man äter i Kina. Kanske är det någon i klubben som känner för att proväta gristryne?

 

 (Chinatown - Gristrynen) 
 

Många av byggnaderna är utsmyckade precis som i Kina med drakar, takskägg, skulpterade taklister och balkongerna är dekorerade med diverse saker. 

 

                         (Chinatown - byggnader) 
 

Vi kommer på ett eller annat sätt att transportera oss runt och då finns spårvagnarna eller "The Cabble Car" som de där kallas att åka med. 1982 rustades hela spårvagnsnätet upp och idag finns det 3 linjer.
 
Powell-Mason Line - går från Market Street och ner till Fisherman's Wharf.
Powell-Hyde Line - går ner till Victorian Park.
California Street - sträcker sig mellan Van Ness Avenue och ända fram till Market Street.
 
Kostar ett par dollar att åka med, men kan vara värt pengarna.
 
Även om det mest är turister ombord så använder ändå lokalbefolkningen dem som transportmedel. Det är helt klart ett behagligt sätt att ta sig fram på om regnet inte piskar mot en, vilket det oftast inte gör. 
 
San Francisco tillhör faktiskt en av de få storstäderna i USA som har ett välutvecklat och fungerande lokaltrafiknät, som du dessutom vågar åka hur som helst med, även som turist! Givetvis finns det alltid vissa sträckor som du bör undvika och då särskilt vissa tider på dygnet, men så är det väl här hemma i Stockholm också, inte sant?
 
                (San Francisco - The Cabble Car)
 

Men mest spännande vore det att låna en bil och flyga fram nerför Filbert Street som är den brantaste backen och där många amerikanska filmer spelats in....tjohooo nu åker vi....
 
                                 (Me speeding on San Fransisco streets)
 
.....men näää så blir det nog inte.... Jag gissar att det då slutar så här....
 
 
.... och med en stämpel i passet att jag aldrig är välkommen tillbaka till staterna och det vore hemskt tråkigt. Vi får nöja oss med spårvagnen! Kanske kan man muta föraren att lägga i högsta växeln???
 
Om vi är ute och åker vore det spännande att ta en tripp på Lombard Street som är som en enkelriktad serpentinväg med 8 skarpa svängar.
 
                                  (Lombard Street by day)
                                                                        
 
                                   (Lombard Street by night)
 
Inte långt ifrån Pier 69 ligger Ghirardelli Square vilken är en ombyggd chokladfabrik som numera är en stort  shoppingmall med över 70 affärer och restauranger. Ghirardelli har kvar en stor chokladaffär med deras egen choklad och även en tillhörande restaurang som serverar en av de mest fantastiska glassuppsättningarna som finns att smaka. (Läs mer på www.ghirardellisq.com).
 
         (San Fransisco - Ghiradelli Square)
 
De som vill kan också ta sig till den berömda Golden Gate Bridge och ta ett foto eller två. 

Golden Gate-bron är en berömd hängbro över sundet Golden Gate i San Francisco. Bron invigdes 28 maj 1937 och är 2 150 meter lång med ett brospann på 1 280 meter.

 

Bron används flitigt av människor som reser över sundet, de flesta föredrar att åka över bron istället för att åka färja. Bron har bara stängts av ett fåtal gånger under sin existens med anledning av höga vindhastigheter, statsbesök eller underhåll. Bron finns med på listan över moderna världens sju underverk.

 

Bron ritades av Joseph Baermann Strauss som även ritat järnvägsbron över Trollhätte kanalen i Vänersborg. Bron byggdes mellan åren 1933 och 1937 och den kostade över 35 miljoner dollar att bygga. Under byggnationen miste 11 personer livet. När bron byggdes blåste det ibland vindar över 20 m/s. Det tog fyra år att måla bron med den typiska rödbruna färgen som skyddar konstruktionen mot angrepp från väder och vind samt gör den synlig i dimma.

 

Bron är den vanligaste platsen i världen för självmordskandidater, det har blivit ett sånt stort problem att man har fått sätta upp nödtelefoner som är användbara för folk som mår dåligt och gångbanan är stängt för fotgängare på nätterna. Det har diskuterats om det ska uppföras ett antisjälvmordsstängsel runt bron för att förebygga självmord. Hittills har dock inget skett på den fronten, mycket på grund av bristande finansiering.

 

Bästa stället att ta ett kort på denna fantastiska bro är från Vista Piont som är en utsiktsplats vid Norra brofästet.

 

 (San Fransisco - Golden Gate Bridge)
 
Det finns så mycket att se i San Fransisco och det som nämnts här är bara en del. Det blir spännande att se vad vi hittar på när vi väl är där. Efter en lång och uppleveleserik dag är vi trötta i fötterna och somnar säkert tidigt, iallafall jag. För de som orkar finns det barer och danshak som har öppet hela natten.