yankeeranch.blogg.se

USA Tour mars 2016 och händelser därefter...

San Francisco - Dag 1 forts.

Kategori: Allmänt

Det finna så mycket spännande att se och det kommer bli svårt att välja vad vi ska se den dagen vi har att spendera i San Fransisco, utöver Fisherman´s Wharf finns också berömda Chinatown.
 

Chinatown - är en del av San Francisco och den största kinesiska kolonin utanför Asien. Vid Grant/Bush street finns en portal som visar att "här" börjar Chinatown. Precis som i många av Kinas storstäder anses även Chinatown som överbefolkad med sin 160 000 personer som bor där. 

 

                                       (Chinatown - Portalen som visar var det börjar)
 

Grant Avenue är huvudgatan genom Chinatown och längs den finns det mängder med exotiska butiker och restauranger. Det är en märklig upplevelse att vandra genom dessa kvarter och särskilt om man tar en avstickare till någon av sidogatorna. Det känns som om man har tagit steget över till en stor Asiatisk stad från att ha stått med båda fötterna i en amerikansk storstad för bara någon minut sedan.

 

             (Chinatown - Grantstreet)
 

Längtar man efter att äta kinesisk mat så ska man absolut passa på när man är i Chinatown för du kommer inte hitta det billigare någon annan stans, men sätt inte räkorna i halsen om du blir serverad orm, torkade sjöhästar eller underliga frukter som är vanligt att man äter i Kina. Kanske är det någon i klubben som känner för att proväta gristryne?

 

 (Chinatown - Gristrynen) 
 

Många av byggnaderna är utsmyckade precis som i Kina med drakar, takskägg, skulpterade taklister och balkongerna är dekorerade med diverse saker. 

 

                         (Chinatown - byggnader) 
 

Vi kommer på ett eller annat sätt att transportera oss runt och då finns spårvagnarna eller "The Cabble Car" som de där kallas att åka med. 1982 rustades hela spårvagnsnätet upp och idag finns det 3 linjer.
 
Powell-Mason Line - går från Market Street och ner till Fisherman's Wharf.
Powell-Hyde Line - går ner till Victorian Park.
California Street - sträcker sig mellan Van Ness Avenue och ända fram till Market Street.
 
Kostar ett par dollar att åka med, men kan vara värt pengarna.
 
Även om det mest är turister ombord så använder ändå lokalbefolkningen dem som transportmedel. Det är helt klart ett behagligt sätt att ta sig fram på om regnet inte piskar mot en, vilket det oftast inte gör. 
 
San Francisco tillhör faktiskt en av de få storstäderna i USA som har ett välutvecklat och fungerande lokaltrafiknät, som du dessutom vågar åka hur som helst med, även som turist! Givetvis finns det alltid vissa sträckor som du bör undvika och då särskilt vissa tider på dygnet, men så är det väl här hemma i Stockholm också, inte sant?
 
                (San Francisco - The Cabble Car)
 

Men mest spännande vore det att låna en bil och flyga fram nerför Filbert Street som är den brantaste backen och där många amerikanska filmer spelats in....tjohooo nu åker vi....
 
                                 (Me speeding on San Fransisco streets)
 
.....men näää så blir det nog inte.... Jag gissar att det då slutar så här....
 
 
.... och med en stämpel i passet att jag aldrig är välkommen tillbaka till staterna och det vore hemskt tråkigt. Vi får nöja oss med spårvagnen! Kanske kan man muta föraren att lägga i högsta växeln???
 
Om vi är ute och åker vore det spännande att ta en tripp på Lombard Street som är som en enkelriktad serpentinväg med 8 skarpa svängar.
 
                                  (Lombard Street by day)
                                                                        
 
                                   (Lombard Street by night)
 
Inte långt ifrån Pier 69 ligger Ghirardelli Square vilken är en ombyggd chokladfabrik som numera är en stort  shoppingmall med över 70 affärer och restauranger. Ghirardelli har kvar en stor chokladaffär med deras egen choklad och även en tillhörande restaurang som serverar en av de mest fantastiska glassuppsättningarna som finns att smaka. (Läs mer på www.ghirardellisq.com).
 
         (San Fransisco - Ghiradelli Square)
 
De som vill kan också ta sig till den berömda Golden Gate Bridge och ta ett foto eller två. 

Golden Gate-bron är en berömd hängbro över sundet Golden Gate i San Francisco. Bron invigdes 28 maj 1937 och är 2 150 meter lång med ett brospann på 1 280 meter.

 

Bron används flitigt av människor som reser över sundet, de flesta föredrar att åka över bron istället för att åka färja. Bron har bara stängts av ett fåtal gånger under sin existens med anledning av höga vindhastigheter, statsbesök eller underhåll. Bron finns med på listan över moderna världens sju underverk.

 

Bron ritades av Joseph Baermann Strauss som även ritat järnvägsbron över Trollhätte kanalen i Vänersborg. Bron byggdes mellan åren 1933 och 1937 och den kostade över 35 miljoner dollar att bygga. Under byggnationen miste 11 personer livet. När bron byggdes blåste det ibland vindar över 20 m/s. Det tog fyra år att måla bron med den typiska rödbruna färgen som skyddar konstruktionen mot angrepp från väder och vind samt gör den synlig i dimma.

 

Bron är den vanligaste platsen i världen för självmordskandidater, det har blivit ett sånt stort problem att man har fått sätta upp nödtelefoner som är användbara för folk som mår dåligt och gångbanan är stängt för fotgängare på nätterna. Det har diskuterats om det ska uppföras ett antisjälvmordsstängsel runt bron för att förebygga självmord. Hittills har dock inget skett på den fronten, mycket på grund av bristande finansiering.

 

Bästa stället att ta ett kort på denna fantastiska bro är från Vista Piont som är en utsiktsplats vid Norra brofästet.

 

 (San Fransisco - Golden Gate Bridge)
 
Det finns så mycket att se i San Fransisco och det som nämnts här är bara en del. Det blir spännande att se vad vi hittar på när vi väl är där. Efter en lång och uppleveleserik dag är vi trötta i fötterna och somnar säkert tidigt, iallafall jag. För de som orkar finns det barer och danshak som har öppet hela natten.

Kommentarer

  • Bosse säger:

    Coolt

    2013-03-19 | 22:53:03

Kommentera inlägget här: